divendres, 26 de febrer del 2010

MARES LITERÀRIES - L'OBRA DE CLEMENTINA ARDERIU

Clementina em dic, Clementina em deia...” Aquest nom que, en llavis de l’amant cobra per a ella una bellesa ignorada, il·lustra el sentiment de tota l’obra d’una poeta singular que encarna l’altra visió: la visió més femenina, “el fer i desfer de la vida quotidiana” aquesta “vida de dona com les altres, com tantes altres”, segons confessa la mateixa Clementina. Sembla voler declarar-se abans que res esposa i mare, i que la casa representi el centre del seu món poètic. Imagino la lluita d'aquesta dona per fer compatibles les dues grans empreses que conformen la seva vida, un esforç que, a cap home (ni tampoc al seu) s'ha exigit mai. Ella, la muller del gran escriptor Carles Riba, excel·lí en totes dues per un desig natural que decidí afrontar.
Però M. Mercè Marçal no es vol quedar en la visió de dona en estat pur que molts han adjudicat a l’eminent poeta, sinó que hi veu molt més que això. En aquesta acceptació de la feminitat com a destí que ella assumeix -“Dona i destí secularment caminen...”- hi sap reconèixer l’impuls vital que la portaria a trencar el model que ella ha decidit per endavant, “Llibertat, frena el pas que potser falliria”. La seva veu d’individu vol escapar però al mateix temps una altra veu la crida a refer la trama que ha esquinçat. M. Mercè Marçal en “Introducció a Clementina Arderiu” parla de la tensió existent entre l’acceptació ideològica del model femení, i per altra banda, de tot allò que representa una aventura capaç de transgredir l’ordre creat. La mar, com a figura femenina en perpetu moviment, origen de la vida i alhora desig i passió, és viscut en algun poema com un esgarriament involuntari i el retorn a la terra ferma com el retrobament de la “pura ventura”. Però enmig del poema, abans d’aquest retorn a “l’ordre ancestral”, la mar l’ha fascinat.
En el llibre “Sota el signe del Drac” la figura de Clementina Arderiu hi és present en tot moment, potser precisament per l’atracció que exerceix sobre Marçal una figura a voltes contradictòria, que expressa l'intern coratge amb espurnes de llibertat. Hi ha en ella una "petita esbojarrada" que clama, una revoltada que, ara i adés ha de tornar a tancar en aquella cambra fosca on ni l'amat ni tan sols ella mateixa no hi podria entrar sense perill (introducció, selecció i articles de MMM a "Contraclaror"). En tots els comentaris sobre l'obra de l'Arderiu, posa en relleu el conflicte inherent que patia pel fet de viure en un context on ser dona i creadora era difícil.
La seva generació va quedar marcada per la Guerra Civil . Tant ella com Carles Riba van viure a França fins el 1943, per després instal·lar-se a Barcelona i convertir-se en referent. La seva poesia va ser reunida per la mateixa autora a "Obra poètica".
Per a molts crítics la poesia de Clementina només és clara i optimista, sense massa tensió; una mena de cant de plenitud i res més. Segons Rosa Leveroni, "d'aquesta claredad, ella, com tots els veritables poetes, en fa brollar el misteri". I la seva acceptació de la part més cruel de la vida fa palesa la seva valentia i mereix el comentari de Jordi Sarsanedas: “La cançó de Clementina Arderiu és la del coratge de viure, amb goig de viure, de viure fins i tot la mort, amb esperança”
Jo la resumiria com l'obra d'una dona intel·ligent, sensible i culta, que va saber transformar en poesia la seva vida quotidiana, malgrat la pressió d'un entorn limitador.
---
CANÇÓ D'ABRIL
---
Hi tornarem al sol solet!
Tira el brasser per la finestra,
llença la capa i el barret!
Que vingui el sol com una festa
i ja no vull sentir més fred.
Oh, quin airet!
Ja les paraules prenen ales
i no cal dir-les sota veu,
que en pensament tinc mar i cales
i cama nua fins el peu
Adéu mimoses i nadales:
clavells veureu.
Fugi l'hivern, fugi la por.
Morir? Quan no s'arrisca gaire.
Hem de sortir d'aquest racó
-deixem-hi el pec i el rondinaire:
sortim a l'aire germinal
amb ulls d'infant que mirent alt.
---
RESUM BIOGRÀFIC
---------------------
1889 Neix a Barcelona, filla de família d'argenters.
1916 Casament amb Carles Riba - Publica Cançons i Elegies.
1920 Publica L'Alta llibertat. Estada a Itàlia.
1921 Neix el seu fill Jordi.
1922 Estada a Alemanya.
1923 Neix el seu fill Oriol.
1926 Neix la seva filla Eulàlia.
1927 Viatja a Grècia.
1928 Neix el seu fill Francesc.
1934 Mort en Francesc.
1936 Publica Cant i Paraules dins el recull dels seus Poemes.
1939 - 1943 Estada a França fugint de la dictadura.
1943 Retorn a Barcelona - Estada a Puig d'Olena.
1946 Primera edició de Sempre i Ara.
1952 Segona edició, amb nous poemes, de Sempre i ara, amb pròleg d'Espriu.
1959 Publicació de És a dir... premi Ossa menor i Lletra d'Or - Mort de Carles Riba.
1968 L'esperança encara.
1973 Obra poètica completa.
1976 Mort a Barcelona als 87 anys.
1985 MMM edita Contraclaror.Antologia poètica, una selecció apassionada de la seva obra.










1 comentari:

  1. Una síntesi molt clara i concisa que ajuda a comprendre aquesta escriptora. El comentari d’en Jordi Sasanedes "El coratge de viure amb goig fins i tot la mort amb esperança" conclou perfectament el seu esperit.Un pensament que cal tenir present
    Raimunda

    ResponElimina